› About

 

De hemel van het Geleenbeekdal in de Westelijke Mijnstreek wordt 's avonds opgelicht door een geeloranje gloed.  Duizenden lichtjes zorgen voor metropoolachtige sferen. Een tafereel dat ik van kleins af aan al heb mogen aanschouwen, kijkende vanaf het Plateau van Schimmert.

Overdag wordt de werkelijkheid zichtbaar, van idyllische stad tot industriegigant. Zo'n 800ha tellend, volledig omheind terrein midden in de flessenhals van Limburg. Zeven dorpskernen bakenden het gebied af. Omwonenden en zware industrie leven hier, het zij gelaagd, onverhinderd door.

Van weiland tot mijnbouw, van mijnbouw tot chemische industrie, van chemische industrie tot campus. In de afgelopen decennia hebben hier al tal van transformaties plaatsgevonden. Niet alleen morfologisch maar ook sociaal. Zo kende het gebied in de tijd van de mijnindustrie een enorme impuls waar vijftig jaar later nauwelijks meer iets van over is.

Arbeiders zijn gedigitaliseerd en gemotoriseerd, de zwart geblakerde mijnwerkerskledij is verruild voor witte laboratoriumjassen. Een twee meter hoog hek moet potentiële indringers van buitenaf weren. Deze huidige industrie brengt tevens diverse risico's met zich mee en dat in een gebied waar 72.000 mensen omheen wonen en werken.

Omdat deze industrie zo dominant aanwezig is, en mij zo ontzettend fascineert leek het mij erg interessant om verder in te duiken op deze locatie, niet wetende wat voor een eindresultaat dit zou opleveren. De komst van een nieuw te realiseren campus leek te duiden op weer een nieuwe levensfase van dit immense gebied.

Mijn afstudeerproces is niet alleen een zoektocht naar de potentie van de huidige locatie maar is beter te omschrijven als een zoektocht naar onze huidige industrie en waartoe deze in staat is. Tevens is het verbazingwekkend om te zien wat voor omslag er wordt gemaakt ten aanzien van deze industrie. Ons kapitaalkrachtige kikkerlandje stroomt werkelijk over, enorme stukken land worden opgeofferd om aan de alsmaar stijgende vraag naar nieuwe industrieën te voldoen.  

Middels mijn afstudeerwerk wil ik de huidige problematiek aan het daglicht stellen en hierop reageren. Hierbij bewandel ik een pad dat grenst tussen utopie en realiteit. Deze heb ik vorm gegeven met een tweetal modellen. Het uiteindelijke project is op zulke schaal teruggebracht dat de grondslag van deze mogelijke industriële evolutie voor handen ligt. Middels mijn interventie heeft mijn locatie een dermate potentie dat de schakel tussen utopie en realiteit tot het minimum wordt beperkt.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player